facebook   twitter   en

ЗАПЕЧАТВАНЕ НА БУТИЛКИ

Има редица начини за запечатване на най-проблемната зона между капачка и стъклена бутилка. Подробно са разгледани запечатване с обикновен парафин и затваряне с парафилм „М”. Запечатването с прозрачен лак за дърво е перфектно, но премахването му в последствие е почти невъзможно. Запечатването с прозрачен лак за нокти, води до напукване след време и неминуемо до изпарение вследствие на нарушеното покритие. Запечатването с восък, също е перфектно, но поради почти невъзможното му премахване и промяна на визуализацията на бутилката, го считам за неприемливо. Поради невъзможното премахване, затварянето с други лепила или силикон отново са неудачни.

grain

Запечатване с парафилм „М” и ширина 5см.:

Наличен е в магазините и е-bay. Може да вземете от e-bay или познати намалено количество, тъй като цяла ролка от 38м ще ви бъде твърде много. Използвам го за затваряне на бутилки с коркови тапи /Macallan, Knockando и други/, които обикновенно са с полиетиленово покритие върху тях или пластмасови капачки, както и на бутилки с етикети или бандероли намиращи се върху капачките.

1. Опитайте се, колкото и да е невъзможно да намерите най-доброто състояние на капачката, така че да не се върти. Притиснете я добре или я завъртете. Опитайте се да намалите въздуха между полиетиленовото покритие и бутилката.

2. Изрежете лента с необходимата ширина така че да е възможно да обхванете горната част на капачката и част под полиетиленовата лента. По този начин ще имате лента с нужната ви широчина и дължина от 5см.

3. Използвайте задължително кърпички напоени със спирт за да почистите повърхността и гърлото където ще положите лентата. Използвам ракия и „мокри кърпички” за тази цел.

4. Необходимо е да завъртите лентата около гърлото на бутилката, така че да е равномерно изпъната и да упражните силен опън, за да се получи достатъчно удължение на лентата. Когато лентата на парафилм „М” се завърта и обтяга с помощта на разгънат пръст, а с другата ръка се завърта бутилката се получава едновременно обтягане на цялата широчина на лентата и плътно прилепване към бутилката. Необходимо е да се прилага достатъчно силен опън за да се получи разтегляне на лентата за по-добро прилепване. Лента с дължина 5см се удължава многократно и е достатъчна да се изпълнят над три пълни завъртания на стандартна малка бутилка.

Честите грешки, които съм виждал да се допускат и водят до последващо изпарение са, че лентата при полагането около гърлото на бутилката не е достатъчно обтегната. След време, от престоя и температурните разлики лентата се отпуска и по този начин, затварянето с парафилм „М” се компрометира. Много колекционери използват затварянето с парафилм „М” за всички бутилки от колекциите си. Този начин е лесен за изпълнение. Не изисква много време. Бутилката при употреба или продажба лесно се освобождава от лентата парафилм. Получава се добра визия на бутилката след запечатването. Тъй като сезонните разлики в температурите при мен са с достатъчно голями отклонения, което след години води до отпускане /разхлабване/ на самата лента, за мен този начин на запечатване не е предпочитан.

grain

Запечатване с парафин:

Необходими са съд за разтапяне и парафин.
- Металния съд за разтапяне на парафина, може да си осигурите, като закупите една консерва. Хубаво е да вземете такава при която дъното е цяло, а не е направено от отделни съставни части със стените. В противен случай, при многократната употреба с нагряване/изстиване е възможно да протече. Консервите /пастет, RioMare и т.н./ са подходящи и издържат многократна експлоатация.
- Разбира се парафина е необходимо да е възможно по-прозрачен. Не е удачно да се използва парафин с висока твърдост, защото в последствие може да се напука, изрони или да предизвика шупли. Лесно се установява, дали парафина е подходящ. Когато забиете нокът със сила в него и разклатите леко, трябва да остава прорез и да не се отронват отделни парченца. През времето съм установил, че най-удачен е обикновения парафин. В България се продават свещи с достатъчно мек парафин и тестван от много години. Има много различни свещи по магазинната мрежа, но когато съм изпробвал с повечето от тях, парафина след време се рони защото е прекалено твърд или е твърде бял и нарушава визията на бутилката.

1. Използвайте задължително кърпички напоени със спирт за да почистите повърхността на капачката и гърлото където ще има положен парафин. Използвам ракия и „мокри кърпички” за тази цел.

2. Натрошете парафина в металния съд и го поставете на котлона. Необходимо е да се остави на такава температура, която да е постоянна, но достатъчно силна за да задържа парафина в течно състояние. Парафина е подходящ за манипулация, когато много леко започне да пуши. Същевременно трябва да се внимава, тъй като, ако започне прекалено много да пуши е възможно да се запали. При по ниска температура на парафина се получава твърде дебел слой с парафин. Конкретно, държа котлона на 4та степен от 6 възможни и металния съд в края на котлона. С пробутване навън или навътре урегулирам температурата на загряване, така че да се поддържа много лек пушек. Цялата процедура изисква малко тестове, така че изпробвайте предварително резултата на някоя тестова бутилка.

3. Когато парафина пуши леко, потапяте и веднага вадите бутилката, така че парафина да обхване цялата капачка и около 4-5мм от гърлото на шишето. Веднага, докато още е нагорещен и в течно състояние е необходимо да завъртите няколко пъти бутилката с двете ръце. По този начин горещия парафин се разнася равномерно и не се образуват капки. Достатъчни са 4-5 завъртания за да се втвърди парафина.

4. Няколко минути след като изстине парафина е необходимо да изпълните потапянето на бутилката отново. Обикновено е достатъчно да изпълните потапянето поне 2 пъти. При първото потапяне се образува много тънък филм и запълване на кухините между капачка и стъкло. Второто потапяне е за да се образува цялостно непрекъснато и ненарушено покритие. Понякога са необходими и 3 потапяния. Всичко зависи от температурата която поддържате на загретия парафин, от това дали капачката не е повредена и не превърта и т.н. От завъртането, което правите на бутилката и разнасянето на парафина, обикновено частта между стъклото и долната част на пръстенчето е добре запълнена. При положение, че се съмнявате за удачно нанесен пласт в зоната между пръстенче и капачка, най-правилното решение е отново да потопите бутилката. Винаги преглеждайте дали е добре покрито пространството между пръстенчето и капачката на бутилката, защото при наличие на дори минимален отвор без покритие, от тази неврологична зона ще се изпари цялото съдържание.

Грешките който се допускат са:
- Оставяне на неплътно и компрометирано покритие между пръстена на бутилката и капачката;
- Покритие с твърде дебел пласт парафин, което след време се води до появяване на кухини пълни с въздух;
- Твърде тънко покритие, което създава опасност от области достъпни за взаимодействие между течността и въздуха;
- Използване на „корав” парафин, водещо до разпадане и обронване на парафиненото покритие.

grain
Whisky minibottles