ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Едно от най-важните неща е да съхраните вашата колекция в добро състояние. В противен случай сте хвърлили напразно вашия труд, време и средства. По силно алкохолните напитки, като уиски, водка, джин се изпаряват много по-лесно от ликьори и вина.

Необходимо е да спазвате няколко задължителни условия, които са изпитани персонално през годините. Най-важното е, бутилките ви да бъдат добре запечатани. Различните вариянти на запечатване са разгледани подробно тук.

УСЛОВИЯ ЗА СЪХРАНЕНИЕ:

1. При взимане на нова бутилка, винаги проверявайте и натягайте капачката допълнително. Поради наличие на температурни разлики, няколко дни след първоначалното натягане на капачката, е добре отново да бъдат притегнати. Случвало се е да го практикувам по няколко пъти на отделни бутилки и винаги да има лек луфт за притягане.

2. Не съхранявайте бутилките на осветено от пряка слънчева светлина място или на силна светлина от осветление. След време етикетите ще загубят цветовете си. Допълнителния допир на пряка слънчева светлина води до повече температурни разлики на самата бутилка и от там по-голяма вероятност за получаване на различни уширения между бутилка и капачка. Последващия ефект е изпаряване.

3. Съхранявайте бутилките зад витрина. Прахът и цигарения дим водят до замърсяване на етикетите и промяна на цветовете. Най очевадно се забелязва на бяла част от етикет. След дълго време престой, бялото придобива жълто-кафеникав цвят.

4. Опитайте се да поддържате сравнително постоянна температура на помещението. При голями сезонни разлики в температурите на помещението се получават деформации и различни разширения на бутилка и капачка. Многократните повторения, след време водят неминуемо до изпарение на течността. Вижте подробности за нивата на алкохол в бутилчици.

5. Задължително запечатвайте бутилките. Резултатите от незапечатването са пагубни. Твърде е възможно, бутилките ви да останат частично пълни.

Whisky minibottles